ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΤΗΣ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

3-5 Απριλίου 2022 στο Βόλο – Πήλιο Μαγνησίας

Γενικά

Στην εκδρομή συμμετείχαν 80 μαθητές της Γ’ γυμνασίου από όλα τα τμήματα και 5 συνοδοί καθηγητές ( Αβραμίδου Μ. -ΠΕ04, Καρακόιδα Π.-ΠΕ02, Καλαμακίδου Μ. –ΠΕ02, Μπερδούσης Γ. - ΠΕ03, Ανδρομιδάς Π. –ΠΕ04)

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο που ανέλαβε την εκδρομή ήταν το Manessis.

Διαμονή

Η διαμονή έγινε στο ξενοδοχείο Volos Palace και περιλάμβανε ημιδιατροφή: πρωινό και βραδινό.

Η εξυπηρέτηση του ξενοδοχείου ήταν άριστη από όλο το προσωπικό με εξαίρεση την πρώτη μέρα, όπου παρατηρήθηκε μία καθυστέρηση στην ετοιμασία των δωματίων. Επίσης, κάποια δωμάτια δεν ήταν ιδιαίτερα ευρύχωρα.

Οργάνωση, υλοποίηση προγράμματος

To πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο 99% με μόνη εξαίρεση την αδυναμία επίσκεψης του Μυλοπόταμου λόγω αδιαθεσίας κάποιων μαθητών εξαιτίας των στροφών που είχε ο προγραμματισμένος γύρος του Πηλίου τη δεύτερη μέρα.

Εξαιτίας αυτού υπήρξε μικρή καθυστέρηση στη μεσημεριανή στάση και αστοχία εξεύρεσης ανοικτών καταστημάτων στο χωριό Ζαγορά κάτι που θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί από τον αρχηγό της αποστολής. Ωστόσο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν επιπλέον αξιοθέατα στις Μηλιές, όπως τη γέφυρα του Ντεκίρικο και να περπατήσουν στη φύση, κάτι που προτάθηκε από τον αρχηγό και άρεσε πολύ στους μαθητές χαρακτηρίζοντάς το ως μοναδική εμπειρία. Η περιήγηση των χωριών του Πηλίου (Πορταριά, Μακρυνίτσα, Μηλιές, Χάνια, Τσαγκαράδα, Ζαγορά) έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με το φυσικό πλούτο, τη γραφικότητα και την απαράμιλλη ομορφιά των παραδοσιακών αυτών χωριών κινητοποιώντας την αισθητική τους απόλαυση.

Οι επισκέψεις στα επιλεγμένα μουσεία (Αθανασάκειο Αρχαιολογικό, Κεραμοποιία Τσαλαπάτα και Εντομολογικό Μουσείο) καθώς και η περιήγηση στην πόλη με αρκετό ελεύθερο χρόνο είχαν επίσης μεγάλη αποδοχή και θετικό αντίκτυπο σε όλους τους μαθητές κι εκπαιδευτικούς. Ειδικότερα, οι μαθητές στο αρχαιολογικό μουσείο είδαν ευρήματα από τις αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Νομό Μαγνησίας, ενώ ενημερωτικά κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες τους βοήθησαν να αποκτήσουν μια σαφή άποψη για το είδος των ευρημάτων και τους αρχαιολογικούς χώρους από τους οποίους προέρχονταν. Στο μουσείο Κεραμοποιίας έμαθαν για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο αυτό και για τα στάδια παραγωγής των τούβλων και των κεραμιδιών γνωρίζοντας έτσι την ιστορική ταυτότητα της πόλης και τη βιομηχανική κληρονομιά της. Τέλος, στο εντομολογικό μουσείο οι μαθητές έζησαν μια μοναδική εμπειρία γνωρίζοντας το μεγαλύτερο και πληρέστερο ιδιωτικό εντομολογικό μουσείο των Βαλκανίων με μεγάλη επιστημονική και αισθητική αξία.

Μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ένιωσαν οι μαθητές με την υλοποίηση δύο βραδινών εξόδων σε προαιρετική βάση, όπου είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε στενότερη επαφή με άλλους συμμαθητές τους και να διασκεδάσουν σε ασφαλές περιβάλλον.

 Σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής οι μαθητές έδειξαν υπευθυνότητα, συνεργασία, προθυμία και τήρησαν τους κανόνες που είχαν τεθεί (με μικρές παρεκκλίσεις) . Επιτεύχθηκαν οι προσδοκίες που αναμέναμε από τους μαθητές. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους τους

χώρους που επισκέφθηκαν. Στα πλεονεκτήματα αξίζει να προστεθεί η οργάνωση εκ μέρους του σχολείου με τον αρχηγό και τους συνοδούς που ορίστηκαν. Σε γενικές γραμμές το μαθητικό δυναμικό υπάκουσε στις κατευθύνσεις των εκπαιδευτικών και διεξήχθη ομαλά η εκδρομή, ώστε να προκύψει ένα άριστο αποτέλεσμα και μία μοναδική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Η τριήμερη αυτή εκδρομή πέτυχε απόλυτα τους στόχους της.

Συνεργασία και επικοινωνία με το πρακτορείο

Η επικοινωνία με το πρακτορείο ήταν άμεση και αποτελεσματική στη διευθέτηση των όποιων ζητημάτων και δυσκολιών που προέκυψαν. Επίσης, η συνεργασία των οδηγών ήταν άριστη, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στην οδήγηση αλλά και ευγενικοί με τους μαθητές και τους καθηγητές. Το ίδιο εξαιρετικός ήταν και ο συνοδός- ξεναγός.

Απόψεις μαθητών:

«Περάσαμε τέλεια. Ήταν μια ευκαιρία να έρθω πιο κοντά με τους συμμαθητές μου και να φύγω από το Γυμνάσιο με πολλές και ευχάριστες μνήμες και στιγμές!»

«Είδα πολλά όμορφα μέρη που δεν περίμενα να συναντήσω. Είδα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα στα μουσεία. Είδα πολλά άτομα να δουλεύουν ομαδικά»

« Η εκδρομή ήταν απίστευτη και πιστεύω ότι έμειναν όλοι ευχαριστημένοι»

«Έμαθα την ιστορία του Βόλου, τα φαγητά του και πώς να κοινωνικοποιούμε με τους ανθρώπους γύρω μου»

« Εντυπωσιάστηκα με τα σπίτια στις πλαγιές του βουνού»

«Είδα τοπία που δεν είχα επισκεφθεί, ήρθα σε επαφή με τη φύση, έμαθα να συνυπάρχω με τους άλλους και να έχω υπομονή»